SuediaForum

Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Cum mi-am obtinut actele in Suedia


Member

Status: Offline
Posts: 11
Date:
Cum mi-am obtinut actele in Suedia


"Diavolul sta in detalii", am citit la cineva... ca este un proverb suedez! Au proverbe intelepte si suedezii:) Nu-i asa?

Va impartasesc experienta mea, de cand am venit am venit in Suedia. Poate cateva informatii va vor fi de folos unora dintre voi.
In prezent, eu impreuna cu prietenul meu (roman cu cetatenie suedeza), locuim in Malmö. Am locuit impreuna si in Romania si in Suedia (in alt oras, unde el avea adresa). In acea perioada (cateva luni), nu mi-am facut niciun act in Suedia. A trebuit sa ne hotaram (pe o perioada mai lunga), Romania sau Suedia.


Cum mi-am obtinut actele suedeze?

Personnummer
La inceputul acestui an (2008), ne-am mutat impreuna in Malmö. A fost destul de greu sa gasim un apartament de inchiriat (hyresrätt) la prima mana (första handskontrakt - contract direct cu proprietarul).
Am locuit cateva luni in apt la mana a doua - subinchiriat (andrahand). Contractul andrahand nu reprezinta un act oficial. Este un act (formal, daca vreti) semnat intre cele doua parti.
La Skatteverket am intampinat probleme dupa ce am depus cererea pt personnummer, deoarece eu si prietenul meu aveam adrese diferite (el in alt oras - oficiala, eu in Malmö - neoficiala).
In mod normal, trebuia sa obtin personnummer de la adresa lui, din celalalt oras. Insa la acea adresa urma sa locuiasca altcineva si deci nu ne mai puteam folosi de ea.
Pana la urma, ca sa-mi obtin personnummer, a trebuit sa-i explicam si s-o rugam pe persoana de la care am inchiriat (andrahand) apartamentul respectiv, sa-mi permita sa ma inscriu (oficial) pe adresa ei pt a ma inregistra la Skatteverket. Am insistat, promitandu-i ca doar pt o scrisoare am nevoie de adresa. A fost de acord, intr-un final. Skatteverket, verifica ulterior, valabilitatea informatiilor. Astfel, m-am inscris pe acea adresa si in 3 saptamani am primit personnummer. (Daca nu mi se permitea inscrierea (oficial) pe acea adresa, trebuia sa mai astept pana gaseam un apt pe adresa caruia sa ma inscriu, ca sa-mi pot obtine apoi persunnummer-ul de la Skatteverket. In cazul meu, am avut noroc, deoarece persoana de la care am inchiriat (andrahand) a vorbit cu proprietarul ca sa-mi permita inscrierea pe adresa pt o perioada scurta de timp. In mod normal nu prea se permite asa ceva, insa cazul meu a fost unul fericit si norocos).
Practic si logic, adresa a avut cel mai mare rol in obtinerea acestui act.
Fara personnummer, eram ca si inexistenta in Suedia. Insa, fara restul de acte n-am putut face prea multe, decat sa ma inscriu la studii de limba suedeza, cu plata, la Folkuniversitetet, ceea ce am si facut. La SFI (Svenska för invandrare - Suedeza pt emigranti) in cadrul Comvux-ului, nu ma puteam inscrie fara (cel putin) Uppehållsrätt (dreptul de sedere).
Intre timp, am cautat sa inchiriam un apt (in Malmö) la prima mana (cu adresa oficiala). Ni s-au oferit, in cateva ocazii, adresa de vanzare, insa am refuzat.
Trebuia sa platim lunar o suma de bani, ca sa beneficiem (ne garantau acele persoane) de o adresa (oficiala), timp in care noi locuiam in alta parte (andrahand).
Am continuat sa dam anunturi (cu plata) pe Blocket si sa sunam la ofertele care apareau zilnic aproape, in speranta ca vom gasi un apt.
Destul de greu, dar nu imposibil. In aproximativ 4 luni, am gasit.

Uppehållstillstånd
Dupa ce v-am povestit cum mi-am obtinut personnummer de la Skatteverket, urmeaza Migrationsverket.
Dupa ce am inchiriat apt-ul nou si am primit adresa (foarte importanta), ne-am inregistrat imediat la Skatteverket pe adresa noua si, in sfarsit, oficiala. Cei de la Skatteverket i-au sunat pe proprietari pt a se convinge ca declaratiile noastre sunt reale. Apoi am primit scrisoare ca suntem inregistrati pe adresa noua in baza lor de date.
Ulterior, eu si prietenul meu, am solicitat cate un Personbevis (dovada identitatii persoanei - un act care contine datele tale de identitate, personnumer-ul si adresa la care locuiesti) fiecare de la Skatteverket, fiindu-ne necesare pt inregistrarea mea la Migrationsverket. Actele care ne-au fost solicitate la Migrationsverket: pasaportul, personbevis-ul si un formular.
Eu am completat acel formular in care solicitam Uppehållstillstånd (permisul de sedere). Pe langa datele personale, a trebuit sa scriu detaliat (o povestire scurta si concisa) de cat timp sunt in Suedia (atentie: nu mai mult de 3 luni consecutiv), ce fac in Suedia, de cand sunt sambo (de cand locuim impreuna) etc. Prietenul meu a completat datele lui personale. Pe el l-au intrebat daca si unde munceste, printre altele. Dupa ce au citit toate informatiile noastre si ne-au pus cateva intrebari tipice, mi-au acordat Uppehållstillstånd (permisul de sedere) pe loc. Temporar (pe 1 an), nu permanent. Asa au considerat ei. Depinde de la caz la caz, apoi depinde foarte mult si de persoana care se uita pe actele tale si ia deciziile si, nu in ultimul rand, depinde de tine. In mod normal, mai intai, daca doresti sa stai mai mult de 3 luni in Suedia, trebuie sa soliciti Uppehållsrätt (dreptul de sedere) si ulterior Uppehållstillstånd (permisul de sedere). 

ID-kort
Dupa ce am obtinut Uppehållstillstånd, in aceeasi zi am fost la banca, respectiv Swedbank (Gustav Adolfs Torg - Malmö), ca sa-mi fac ID-kort. Puteam alege orice alta banca, insa am preferat-o pe aceasta, la care are si prietenul meu cont (insa acesta nu este un motiv pt  ca functionarii bancii respective sa-ti faca sau nu ID-kort).
Incercasem sa-mi mai fac, dupa legislatia veche, insa nu am reusit la nicio banca la care am fost; toti functionarii ridicau din umeri si spuneau ca nu-mi pot face ID-kort pt ca nu am cont. Eu le explicam (de parca ei nu stiau) ca fara ID-kort nu pot sa deschid cont, ei dadeau din umeri si puneau problema pe seama guvernului, a legislatiei (...) si astfel, te refuzau. Erau confuzi, pareau confuzi (cel putin) si te bagau in ceata si pe tine. La unele banci nici macar nu am fost intrebata din ce tara provin, nu mi s-a solicitat niciun act ci mi s-a spus simplu ca IK-kort nu-mi pot face. Prietenul meu, care vorbeste perfect suedeza, a incercat sa le explice, insa nici nu vroiau sa auda. De la Banca (Nordea, SEB, Swedbank, Handelsbanken) ne trimiteau la Politie (desi la Politie isi fac ID-kort numai cei care detin cetatenia suedeza, ceea ce nu era cazul meu), de la Politie ne trimiteau la Banca sau la Kassaservice. De la Kassaservice ne trimiteau la Politie sau la Banca, un cerc unde toata lumea te refuza politicos, fara sa dea explicatii concrete de ce fac asta.
Dupa toate astea, am revenit la Swedbank si am aratat: pasaportul (cu Uppehållstillstånd), personbevis (si eu si prietenul meu) si fotografii tip pasaport. N-a fost nevoie de altceva/altcineva. Am solicitat ID-kort si totodata cont in banca (automat). In secunda doi, dupa ce a vizualizat actele noastre, functionarul mi-a intocmit formularul pt emitere de ID-kort (fara sa mai faca vreun comentariu), apoi formularul pt deschiderea contului. Am platit 350 sek, costul legitimatiei. Nu ni s-au pus intrebari suplimentare si in aprox 10 zile am primit cardul bancar, apoi in aprox 2 sapt si jum am primit scrisoare de la banca in care mi se cerea sa ma prezint, pt a-mi ridica actul (respectiv ID-kort-ul).

Am considerat ca unii dintre voi au nevoie de cateva informatii (nu numai de pe site-uri oficiale) in care sa se regaseasca si experienta personala. Am vazut ca multi dintre voi postati intamplari personale si incurajez acest lucru! Pana la urma, asta conteaza cel mai mult, la fiecare dintre noi. Va pot spune acum, ca obtinerea acestor acte nu a fost atat de usoara si ca trebuie sa fii informat destul de corect (apropo de detaliismile), cand soliciti un act. Altfel, surprize neplacute pot aparea la fiecare pas.

Felicitari Anda pt acest site si nu numai!
Va doresc succes la toti, in tot!smile
 



-- Edited by Elisa at 22:23, 2008-08-25

-- Edited by Elisa at 22:24, 2008-08-25

-- Edited by Elisa at 09:41, 2008-08-26

__________________


Admin

Status: Offline
Posts: 8
Date:

Buna Elisa

Felicitari pentru postarea asta, e impresionanta.
Am scris despre ea si pe blogg smile.gif

Anda

__________________
Increderea nu se primeste, se castiga


Member

Status: Offline
Posts: 11
Date:

Multumesc Anda.
Am dorit doar sa ofer cititorilor interesati, o informatie completa (de la A la Z), in ceea ce priveste obtinerea actelor in Suedia.
Multi se impiedica de detalii pe care n-au de unde sa le cunoasca, multi sunt informati incorect (eronat, partial) din/de la diverse surse, multi nu stiu unde si cui sa se adreseze si asa mai departe.
In speranta ca pe unii dintre romani ii vor ajuta informatiile mele, prezentate intr-o ordine cronologica, am dorit sa fiu cat mai exacta in relatarea mea. Sigur ca obtinerea actelor difera de la caz la caz. Eu am prezentat cazul meu, care sunt sambo cu prietenul meu (roman, cu cetatenie suedeza).
Sper ca pe forumul creat de tine sa se inscrie cat mai multe persoane si subiectele sa fie variate cu ajutorul tau si al nostru!

__________________


Member

Status: Offline
Posts: 5
Date:

Hej, Elisa.

As vrea sa te intreb ce ai fost intrebata la Migrationsverket?

Maine sau poimaine merg la Skateverket si apoi o sa merg si la MV. As vrea sa stiu daca e ceva deosebit ce ar trebui sa stiu.

Inca ceva, offtopic pentru rubrica aceasta: am inceput cursul cu plata la F.U. si momentan, desi ma descurc bine in scris si oarecum binisor la pronuntie, nu inteleg _absolut_nimic_ atunci cand aud vorbindu-se suedeza pe strada, in metrou etc.

E normal asa ceva? :) In cat timp incepi sa intelegi ce spun?

Tack! Hej!

__________________


Member

Status: Offline
Posts: 11
Date:


Am scris in cadrul postarii mele toate detaliile, inclusiv ce am fost intrebata la Migrationsverket.

Eu nu stiu (nu ai specificat) sub ce forma doresti tu sa te inregistrezi la Migrationsverket.
Daca esti sambo, procedura va fi similara, in sensul ca ceea ce am scris eu va fi valabil si la tine.
Daca o ruda de gradul I, care are cetatenie suedeza, va merge cu tine si te va reprezenta, e diferit de situatia mea.
Daca ai contract de munca, procedura va fi (iarasi) alta, cu siguranta.Prin firma iti vei face actele.

Va trebui oricum sa soliciti Uppehållsrätt (dreptul de sedere) si ulterior Uppehållstillstånd (permisul de sedere). Dar, poate ai noroc si vei obtine din prima Permisul de Sedere. Daca nu, dupa ce-ti acorda Dreptul de Sedere va trebui sa astepti o perioada (nu stiu exact cat timp - te vor informa cei de acolo), pana vei obtine si Permisul de Sedere.
In rest, nimic special. Conteaza mult cum te prezinti (per total) in fata lor si cum raspunzi la intrebari, adica sa fii sigur pe ceea ce spui.

Documentatia pt Dreptul de Sedere - Uppehållsrätt
- simpla (cel putin in cazul sambo)
Documentatia pt Permisul de Sedere - Uppehållstillstånd
-
mai complexa (in general); eu am luat formularul, din timp, si l-am completat acasa, fara greseala smile
Succes!!

Legat de limba suedeza si de F.U. iti raspund maine. Pe scurt, da, este normal sa nu intelegi mai nimic la inceput, chiar daca stii sa scrii si sa citesti putin. smile





__________________


Newbie

Status: Offline
Posts: 1
Date:

Buna,
Ma numesc Carmen M. si am citit pe forum cum ti-ai obtinut actele de sedere in Suedia. As dori sa iti rapesc atentia cateva momente si (tinand cont de faptul ca ai deja un an de zile la activ in Suedia) sa imi raspunzi la cateva intrebari, in masura in care poti, citind randurile de mai jos.
La inceputul acestui an (2009) am incercat sa imi cumpar un apartament in Suedia, undeva in Skurup (pe langa Malmo). Apartamentul voiam sa il cumpar cu bani cash, in vederea obtinerii dreptului de sedere in Suedia. Primul impediment - proprietarul (care din cate am inteles eu era si administratorul blocului) voia dovada ca eu imi voi achita intretinerea, fapt pentru care am incercat sa gasesc o solutie, fie achitarea acesteia  in avans pe un an de zile, fie  deschiderea unui cont ( de tip Escrow  ) cu suma depusa drept garantie. Am aflat ( prin intermediar ) ca eu ca cetatean nerezident nu imi pot deschide nici un cont in Suedia... eate oare adevarat!?
Al doilea impediment si cel mai grav pentru mine...indiferent ce dovada as face vis-a -vis de faptul ca as avea banii necesari sa traiesc decent un an de zile, in conditiile in care nu as avea un loc de munca, cineva trebuie sa semneze pentru mine (o persoana rezidenta), asumandu-si responsabilitatea in ceea ce ma priveste?!!.Nu imi pot obtine acel personnummer, chiar daca as avea o adresa la care locuiesc (proprietate) sau proprietarul nu are voie sa vanda la nerezidenti daca pentru acestia nu garantreaza cineva?? Sunt lucruri pe care eu nu le-am inteles de la cel care a intermediat schimbul de mesaje.
Sperand ca nu deranjez prea mult cu povestioara mea,  poate imi vei comunica parearea ta........
Cu multumiri


__________________


Newbie

Status: Offline
Posts: 2
Date:

Buna  Carmen,

Imi poti spune te rog, cum ai rezolvat pana la urma cu contul in banca, cu casa(daca  ai mai cumparat)  cum ai procedat? Vreau sa vin in cateva saptamani in Suedia cu familia( sa emigram) si am inteles ca e mai bine sa ne cumparam o locuinta si ne-ar prinde bine orice informatie punctuala, pentru a ne putea face actele mai repede.
Multumesc anticipat.


__________________


Newbie

Status: Offline
Posts: 2
Date:

Bun gasit tuturor !smile

__________________


Member

Status: Offline
Posts: 11
Date:

Buna Carmen si Maya,

In primul rand, eu nu am mai accesat forumul de o buna perioada de timp. Mesajul trimis de Carmen l-am vazut intr-un tarziu.

Observ ca aveti multe intrebari, atat Carmen, cat si Maya. Nu stiu sa raspund la toate aceste intrebari exact. Pentru Carmen, dar si pentru Maya, in ceea ce priveste persunnummer (numarul personal - cele 4 cifre) se poate obtine:

- prin sambo / casatorie cu o persoana care detine Uppehållstillstånd Permanent in Suedia sau care detine cetatenia suedeza;
- printr-o ruda de gradul I (stabilita in Suedia), care va poate insoti la Skatteverket sa confirme gradul de rudenie (dovedind aceasta prin acte specifice)

Poate mai exista si alte variante...
La fel de important este sa fiti inscrise pe o adresa in Suedia.

Este un intreg lant: personnummer, Uppehållsrätt, Uppehållstillstånd, ID-kort, cont in banca. Fara personnummer nu puteti incepe sa faceti mai nimic si veti intampina bariere la tot pasul.

Tinand cont ca atat Carmen, cat si Maya, aveti banii necesari sa va intretineti in Suedia... o rezolvare trebuie sa existe mai mult ca sigur! Puteti primi Uppehållsrätt pe 5 ani - exact pe acest motiv - ca aveti bani (faceti dovada la Migrationsverket) sa va intretineti pe perioada sederii in Suedia:

www.migrationsverket.se

Pentru a primi mai multe clarificari, puteti accesa si forumul www.suediainfo.se. Cred ca gasiti si acolo informatii care va pot fi de folos, sau, daca nu, intrebati doar si vi se va raspunde in scurt timp.

http://suediainfo.freediscussions.net/
Am vazut ca Maya este deja membra si pe acel forum, iar eu am scris acolo continuarea la "Cum mi-am obtinut actele in Suedia" (partea II).

Va urez succes la amandoua! happy.gif
Eliza

-- Edited by Elisa on Saturday 11th of July 2009 12:38:23 PM

__________________


Member

Status: Offline
Posts: 11
Date:


 





-- Edited by Elisa on Saturday 11th of July 2009 12:44:27 PM

__________________


Newbie

Status: Offline
Posts: 1
Date:

buna elisa,
este o reusita! impresionant si ma bucur ca ai reusit.

cum ti se pare suedia dupa aproape 2 ani?

tibi

:)

__________________


Newbie

Status: Offline
Posts: 1
Date:

Buna!
Sunt in Suedia de aproape 3 luni,de curand am primit dreptul de sedere(Uppehållsrätt),dar nu specifica si perioada.Am venit aici impreuna cu familia(sotia si 2 copii),am demonstrat la migrationsverket ca detinem fonduri suficiente.
Vroiam sa intreb daca aveti idee cam pe ce perioada se acorda dreptul de sedere(mentionez inca o data ca nu specifica periada pe dreptul meu).

Multumesc
Valentin

__________________
vali


Newbie

Status: Offline
Posts: 1
Date:

Eu sunt in Suedia de 6 luni si nu am reusit sa imi iau nr personal pentru ca am nevoie de un formular e106 e121 sau e108 pentru eliberarea acestuia. Formularul nu mi se poate da in romania pt ca nu ma incadrez in cazurile respective iar aici la skattervet mi se zice ca am dreptul sa dispun de unul din formulare . De 6 luni invat suedeza acasa cu indrumarea logodnicului meu pt ca nu am dreptul de numar personal. Nu pot face absolut nimic?



__________________
Cox


Newbie

Status: Offline
Posts: 1
Date:

Hmmm .... Nici nu tiu cu ce sa încep... Sau cum sa incep.

 

Acum 15 ani (februarie 2008) fceam un drum cu autocarul între Bucureti i Stockholm i am cunoscut-o pe Elena cu care am legat o amiciie. In vâltoarea evenimentelor vremurilor ... Am pierdut legtura cu Elena. Tare mi-a dori sa aflu mcar dac acesta Elena care a scris aici este aceea Elena pe care am cunoscut-o eu. 

 

Prea seamn povestea scris aici cu ce îmi povestea ea mie pe yahoo Messenger in acele vremuri. 

 

Daca esti acea Elena despre care scriu eu aici ... Te rog s-mi dai un semn pe adresa cox.vinde@gmail.com 

 

Dan



-- Edited by Cox on Wednesday 28th of June 2023 12:00:18 AM

__________________
Cox
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.



Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard